Latabár-esküvő Nagykanizsán 1.

2013. szeptember 8., vasárnap

A múltkor feladott rejtvényre a címben már félig meg is válaszoltam, ugyanis 111 évvel ezelőtt a Latabár-dinasztia egy ifjú tagja járult az anyakönyvvezető, azaz itt Kanizsán az anyakönyvvezető-helyettes, Ihászi Horváth István elé, hogy megházasodjon. A későbbiek ismeretében van egy olyan érzésem, hogy a vőlegény nem annyira "járult", hanem inkább "vonszolták"...

Deutsch Honor és Latabár Árpád

A fenti kép forrása: Molnár Gál Péter: A Latabárok című kötete (Bp. NPI, 1983). A szerző szerint a kép 1907-ben Pécsett készült, szerintem előbb - de azt majd a következő részben mondom el, hogy miért.
A frigyből született híres(ebbik) fiúra majd legközelebb térek rá.

Nézzük először a tényeket. Mint a házassági anyakönyvből kiolvashatjuk,  1902. szeptember 8-án megjelent (a régi kanizsai városházán levő) anyakönyvi hivatalban Latabár Árpád 24 éves színész, evangélikus vallású - mint vőlegény és Deutsch Honor, művésznevén Déri Ilona, 22 éves színésznő, izraelita vallású - mint menyasszony. Mielőtt hivatalosan házastársakká váltak volna, Lengyel Lajos kanizsai alpolgármester előtt szerződést kötöttek, miszerint a házasságból származó gyermekek apjuk vallását fogják követni.

Esküvői tanúik Kövessy Albert 42 éves színigazgató és Károlyi Lajos 53 éves színész.

Íme az anyakönyvi bejegyzés mindkét oldala, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a pár Nagykanizsán házasodott össze 1902. szeptember 8-án:




Megjegyzés: ez az eredeti bejegyzés másolata, amit néhány héttel később, szeptember 23-án hitelesített az anyakönyvvezető-helyettes, így az aláírások nem az esküvő szereplőitől származnak. A levéltárak általában nem az első példányt, hanem valamelyik hitelesített másolatot, és/vagy annak mikrofilm-változatát őrzik az egyes anyakönyvekből.
Vajon miért Nagykanizsán került sor az esküvőre?

Latabár Árpádot - kisebb társulatoknál egészen ifjan eltöltött nehéz évek után - Kövessy Albert színigazgató szerződtette, aki az 1900-as évek legelejétől Pécsett működött és az egyik legjobb vidéki színtársulattá tette együttesét. Akkoriban úgy alakult a színházi rendszer, hogy a pécsi színház városunkban is tartott szezont, általában nyáron, egy jó hónapig. Azokban a hetekben gyakorlatilag naponta volt előadás. A színházkedvelő kanizsaiak valósággal tobzódhattak, ám utána egy évi böjt következett...
Latabár Árpád, a daliás termetű táncoskomikus 1902 és 1906 között minden nyári szezonban Kanizsán játszott és a közönség igazi, nagyon szeretett kedvence lett. Sok kritika fennmaradt játékáról városunk akkori sajtójában, legközelebb idézek belőlük. Déri Ilona fellépéseinek csak ritkán találtam nyomát, ő nem tartozott a kiemelkedő, főszerepeket kapó tagok közé. Egy alkalommal például mint "három részeg asszony" egyike szerepelt a színlapon... Persze nyilván terhességei miatt sem játszott már akkoriban. Mint írtam, első fiuk az esküvő idején már jócskán útban volt.
Érdekes, hogy magára az esküvőre az 1902. évi kanizsai színi szezon legvégén került sor. Azt gondolom, azért Kanizsán, és nem Pécsen házasodtak össze, mert kerülni akarták a feltűnést, szerették volna minél diszkrétebben elintézni a dolgot. Ám teljes csendben Kanizsán sem ment a dolog, mert a két kanizsai hírlap közül az egyik megtudta és le is közölte a hírt:

Zala, 1902. szeptember 11.

Ennyi információ után már könnyen ki lehet találni, hogy ki az ő híres fiuk, a magyar színjátszás nagy büszkesége, aki két és fél hónappal később Kecskeméten született meg.

Legközelebb még folytatom a történetet!

0 megjegyzés: