Örömzene: Az énekesnő, akiről virágot is elneveztek

2011. május 10., kedd

reneefleming.com
Holnap, május 11-én este a Májusünnep elnevezésű fesztiválon Renée Fleming lép fel a Magyar Állami Operaházban. Hát, nagyon szeretnék ott lenni! De mivel ez a vágyam az álmok kategóriájába tartozik, csinálok magamnak – s e blog révén magunknak – egy saját, különbejáratú koncertet.

Renée Fleming azon énekesnők körébe tartozik, akik nemcsak hangban, zeneileg csodálatosak, hanem egyúttal külsőre is gyönyörűek, s kiváló színészi képességeik segítségével teljes illúziót nyújtanak operafilmeken és televízióban is, ahol pedig olyan közeli képeket láthatunk az énekesekről, amilyeneket színházban soha.
Én magam először mint Desdemonát csodáltam meg Plácido Domingo oldalán Verdi operájában – persze csak DVD-n. Minden idők legnagyobb Otellója mellett mondhatni kongeniális alakítást nyújtott.
Nézzünk is bele ebbe az előadásba. Desdemona, balsejtelmektől gyötörve aludni tér:



De hogy ne ennyire tragikusan folytassuk, ezen a 2005-ös felvételen Händel: Sámson című oratóriumából énekel egy virtuóz áriát:



A következő romantikus áriát Dvorák: Ruszalka című operájából holnap az Operaházban is hallhatják tőle az ott ülő szerencsések:



Renée Fleming a német repertoárban, különösen Richard Strauss operáiban is  nagyon otthon van. Bár ezekből elég nehéz kis részletet kiragadni, azért találtam egy jellemzőt a Rózsalovagból. A szép Tábornagyné az idő múlásáról elmélkedik:



Előfordul, hogy kirándulgat a könnyű műfajba:



Sőt, egy ideje talpraesett riporterként is lehet vele találkozni a Metropolitan Operaház élő videoközvetítéseiben. Itt éppen Plácido Domingóval beszélget a Simon Boccanegra premierjén 2009 októberében:



Sajnos, ezeket a közvetítéseket Magyarországon is csak néhány kivételezett helyen lehet látni és hallani... Némileg azért kárpótolhatja az embert kedvenc videomegosztó portálja :)

S egy rövid összegzés Renée Flemingről a Fidelio cikke alapján:
Forrás: cs.princeton.edu
A háromszoros Grammy-díjas énekesnő pályája eddigi huszonöt éve alatt több mint kétszázszor lépett a Metropolitan színpadára. Énekelt Obama elnök beiktatási ünnepségén, a 2006-os Nobel-díj átadási ceremónián, fellépett a 2008-as Pekingi Olimpián. Népszerűségét mutatja, hogy egy virágfajt is elneveztek róla, ez a Renée Fleming írisz.

1 megjegyzés:

Kataliszt írta...

Itt egy cikk egy mai napilapból, érdemes elolvasni:
http://nol.hu/mozaik/20110510-mozarttol_a_sajat_parfumig

ebből kiderül, hogy róla is neveztek el desszertet, nemcsak Melbáról. Majd megpróbálok utána járni és megírom az eredményt a Zene és gasztronómia sorozatban!